Trouw: sjaal of strop

Trouw: sjaal of strop?

Als zesjarige jongen mocht ik voor het eerst naar een doordeweekse vriendschappelijke voetbalwedstrijd van de grote plaatselijke voetbalclub. Het enorme stadion, de massa mensen en de sfeer maakten een diepe indruk op mij. Ik werd op slag supporter van de club, hoewel ik om hogere prioriteiten zelden naar het stadion ga. Maar via de media volg ik 'mijn' club al jaren. In voor- en tegenspoed ben ik de club trouw.
 
'Dat liefde en trouw u niet verlaten! Bind ze om uw hals, schrijf ze op de tafel van uw hart …' – Spreuken 3:3. Waarom zijn mensen soms trouwer naar een voetbalclub, waarvan de spelers net zo gemakkelijk voor iets meer geld van club veranderen, dan naar elkaar? Waarom is trouw naar je partner zoveel moeilijker? Waarom falen wij soms in de trouw naar elkaar in het huwelijk?
 
Kostbaar
Omdat trouw zo heel erg kostbaar is! Trouw is een waarde in ons karakter – iets waar je naar zoekt en wat je waardeert omdat het zoveel waarde heeft. Iets wat je graag wil zijn of waarvan jij vindt dat het bij je hoort. Wie wil bekend staan als ontrouw? Eigenlijk niemand, maar toch is er veel ontrouw in daad of denken. Begrijpen we dus wel wat trouw eigenlijk is?
 
Groei
Trouw heeft alles te maken met toewijding en verbondenheid. In de loop van de tijd groeit door trouw de diepgang van de toewijding en de verbondenheid. Trouw zelf groeit niet. Veeleer is trouw de voeding voor de groei van je huwelijk. Door trouw wordt je huwelijk steeds waardevoller en de eenheid steeds tastbaarder. In feite is trouw de keuze voor die toewijding en verbondenheid op basis van je karakter, ja zelfs onze eigenwaarde: ‘Ik acht mijzelf en jou van zoveel waarde dat ik de toewijding en verbondenheid naar jou kan en durf te beloven; dat ik jou trouw ben.’
Strop
Zulke trouw als karaktereigenschap roept echter ook iets beangstigends op. Je kunt het ervaren als een strop, die je om je hals hangt: ‘Hoe kan ik in hemelsnaam zulke trouw waarmaken? Hoe kan ik ooit beloven, dat ik zoveel waarde in mij heb dat ik echt onder alle omstandigheden trouw zal zijn? Heb ik dat karakter wel?’ En het antwoord is: ‘Nee!’ Maar het antwoord is ook: ‘In hemelsnaam, wel!’
 
Zijden sjaal
Wij feilbare mensen mogen Gods trouw om onze hals binden. Niet als een strop, maar als de mooiste zijden sjaal die er is. Als een sieraad, want trouw is mooi; trouw is kostbaar en begerenswaardig; trouw is cool en trouw is vet. ‘Hoe kan ik ooit een respectabele partner worden als ik mijzelf geen trouw aanmeet, die boven mijzelf uitstijgt? Die trouw wil ik hebben.’ Die trouw laat God ons zien en die trouw deelt Hij met ons. God heeft door de eeuwen heen bewezen trouw te zijn en die trouw ook met Zijn kinderen te delen. Wanneer wij kiezen om trouw te zijn, kiezen we voor dat Goddelijke karakter. En siert het ons als een mooie sjaal om je hals en nimmer als een strop. De angst, dat het toch een strop kan zijn, omdat je bang bent dat jij of je partner het niet zullen waarmaken, mag je samen of alleen bij God brengen. Hij wil met alle plezier Zijn trouw aan jou geven. Als een cadeau, verpakt in prachtig papier, dat liefde heet. Want in die liefde verdwijnt de angst en kunnen we ons die trouw toe-eigenen. ‘Er is in de liefde geen vrees, maar de volmaakte liefde drijft de vrees uit …’, 1 Joh. 4:18. 
 
Reageren of je hart luchten?
Heb je een (persoonlijke) vraag of zou je graag eens je hart luchten? Je kunt ons mailen. Binnen enkele dagen zal een medewerker van onze afdeling Nazorg op je reageren. Het spreekt vanzelf, dat je bericht vertrouwelijk behandeld wordt.