Schaamte

Bijna iedereen kent gevoelens van schaamte. Vrijwel altijd zou men er dan even niet willen zijn, want schaamte gaat gepaard met een onbehaaglijk en pijnlijk gevoel. Wie zich schaamt voelt zich al gauw minderwaardig, gekleineerd, vernederd of belachelijk …

Schaamte hoeft niet altijd negatief te zijn, het kan er ook voor zorgen dat je kritisch naar jezelf gaat kijken. Om zo te ontdekken dat je dingen die niet goed waren kunt vermijden. Dat wordt positieve schaamte genoemd.
Maar er is ook negatieve schaamte. Schaamte die mensen klein houdt en maakt dat ze zonder zelfrespect en in vernedering leven. Dat is schaamte die direct moet worden overwonnen.
 
Schaamtegevoelens moeten niet direct weggestopt worden, maar het helpt vaak om er naar te kijken. Is het positieve of negatieve schaamte? Kan ik er wat van leren of moet ik het overwinnen?
'Wanneer we ons laten leiden door ons schaamtegevoel kunnen we terecht komen in de diepste lagen en de wijde ruimten van het menselijk bestaan en er stuiten op recht en onrecht, waarheid en leugen, goed en kwaad,' zegt theoloog Coert Lindijer in zijn boek Tasten naar schaamte.
Schaamte duidt op gebrokenheid, pijn en innerlijke verdeeldheid en roept om heling. Heel maken wat gebroken is, verzachten wat pijn doet. Dan kan een beschaamd mens zich oprichten en opnieuw beginnen. Wat er ook is mis gegaan in je persoonlijk leven, je huwelijk, je gezin, je financiën, je carrière of je bediening: God kan in Zijn grote genade dingen die verkeerd zijn gegaan gebruiken om er iets moois van te maken. God is een expert in recycling.  Je hoeft maar één ding te doen: jezelf met je pijn, teleurstellingen,schaamte,fouten en gebroken dromen aan God te geven: 'Heer, hier ben ik. Ik voel me kapot en gebroken, wilt U mij op een weg van herstel brengen?'
 
Reageren of je hart luchten?
Heb je een (persoonlijke) vraag of zou je graag eens je hart luchten? Je mag ons bellen, maar je kunt ons ook mailen. Binnen enkele dagen zal een medewerker van onze afdeling Nazorg op je reageren. Het spreekt vanzelf, dat je bericht vertrouwelijk behandeld wordt.