Goede nachtrust

Als slapeloosheid of andere slaapproblemen lang duren, kan je gezondheid er flink onder lijden. Er is dus alle reden toe om slaapproblemen aan te pakken.
 
Een goede nachtrust is van levensbelang. Ga maar na: zonder slaap ga je eerder dood dan zonder eten. Mensen wakker houden is niet voor niets een uitstekende martelmethode. Slaap je slecht, dan word je kwetsbaar en slap. Dit jaar zijn er al enkele onderzoeken gepubliceerd die het belang van een goede nachtrust onderstrepen. Zo ontdekten Amerikaanse wetenschappers dat een goede nachtrust de kans op griep verkleint. En de Nederlandse onderzoeker Ysbrand van der Werf publiceerde op 18 januari de resultaten van zijn onderzoek naar de effecten van een verstoring van de diepe slaap.
Door lawaai heen slapen
Van der Werf ontdekte dat mensen die in een lawaaierige omgeving slapen, overdag minder goed functioneren dan mensen bij wie het stil is in de slaapkamer. Van der Werf speelde geluiden af tijdens de diepe slaap van de proefpersonen, zonder dat zij er wakker van werden. MRI-beelden lieten zien dat de hippocampus van ongestoorde slapers overdag actiever was dan die van slapers die piepjes hadden gehoord tijdens hun REM-slaap. Deze hippocampus speelt onder meer een belangrijke rol bij het vastleggen van herinneringen.
 
Snelweg
Eerder was al bekend dat mensen die te weinig of slecht slapen, problemen hebben met hun geheugen en hun leervermogen. Maar het onderzoek van Van der Werf impliceert dat mensen die dicht bij een snelweg, spoorbaan of vliegveld slapen meer moeite hebben met het onthouden van informatie en aanleren van nieuwe dingen. Ook mensen met een snurkende partner zouden daar dus last van kunnen hebben.
 
Slaapproblemen
Behalve slapeloosheid (insomnia) kan je nachtrust ondermijnd worden door snurken en apneu. Bij sommige mensen wordt de nachtrust verstoord door tandenknarsen of rusteloze benen (restless leggs). Oorzaken van slapeloosheid kunnen zijn: depressieve gevoelens of andere psychische problemen. Maar ook de overgang kan een slechte slaap in de hand werken.
Weerstand
Een slechte nachtrust ondermijnt op den duur je immuunsysteem. En met een minder goede weerstand kunnen ziekten sneller toeslaan. Zo houd je infectieziekten als verkoudheid en griep langer buiten de deur en blijf je virussen die het maag- en darmstelsel ondermijnen, zoals het norovirus, beter de baas. Met een slechte nachtrust is bovendien de kans op hart- en vaatziekten groter. Onlangs ontdekten onderzoekers ook dat mensen die slecht slapen eerder geneigd zijn om overdag te snacken. En het eten van tussendoortjes en snacks kan weer bijdragen aan overgewicht.
 
Depressie
Slecht slapen kan duiden op een depressie. Vooral mensen die moeilijk in slaap komen of heel vroeg wakker worden, moeten alert zijn. Een depressie die niet herkend en behandeld wordt, heeft een negatief effect op je gezondheid.
 
Schoppen en schreeuwen
Onlangs constateerden wetenschappers zelfs dat slaapproblemen ook kunnen wijzen op Alzheimer en de Ziekte van Parkinson. Het gaat om mensen die tijdens de rem-slaap schoppen en schreeuwen. Een onrustige slaap kan een voorbode zijn van deze ziekten. Ook maak je meer kans op een zeldzame vorm van dementie, Lewy Body dementie. Deze groep patiënten heeft last van levendige nachtmerries, een onrustige slaap en hallucinaties.
 
Reageren of je hart luchten?
Heb je een (persoonlijke) vraag of zou je graag eens je hart luchten? Je mag ons bellen, maar je kunt ons ook mailen. Binnen enkele dagen zal een medewerker van onze afdeling Nazorg op je reageren. Het spreekt vanzelf, dat je bericht vertrouwelijk behandeld wordt.