Eenzaamheid

Eenzaamheid, dat klinkt als iets wat vooral voorkomt bij bejaarden en mensen op een onbewoond eiland. Maar eenzaamheid komt veel vaker voor. 

Maar wat is dat nou precies, eenzaamheid? Enig onderzoek leert dat er twee soorten eenzaamheid bestaan. Sociale eenzaamheid, waarbij je minder contact hebt met andere mensen dan je graag zou willen. Dat is het soort eenzaamheid dat past bij mijn beeld van bejaarde mensen achter de geraniums.
 
Maar er bestaat ook emotionele eenzaamheid, zo leert de site www.samentegeneenzaamheid.nl. Wanneer je wel mensen om je heen hebt, maar je toch eenzaam voelt. Bijvoorbeeld omdat hechte, emotionele contacten met anderen ontbreken. Wanneer je wel leuke gesprekken met klasgenoten hebt, maar die niet écht ergens over gaan. Emotionele eenzaamheid ervaar je wanneer je je onbegrepen voelt. Wanneer het je niet lukt om een échte klik met anderen te maken. Wanneer je buitengesloten wordt.  Met deze vorm van eenzaamheid hebben we allemaal weleens te maken. Maar hoe komt dat toch, vraag ik me af.
 
Is het zo dat jij zó gek, zó vreemd en zó anders bent, dat anderen je niet leuk vinden? Dat je om die reden je soms zo eenzaam voelt? Daar geloof ik niets van. Want jij bent net zo leuk, gek, maf en anders als ik ben. En volgens mij is dat geweldig.
 
Wat als die emotionele eenzaamheid komt doordat we elkaar zo moeilijk accepteren zoals we zijn? Dat we zo gemakkelijk kletsen en roddelen over mensen die zo raar en anders zijn. Waardoor zij zich buitengesloten en alleen voelen. Dat de meesten jongeren hun best doen om zo 'normaal' mogelijk te lijken, om maar niet buiten de groep te vallen. Dat je soms bijna jaloers kunt zijn op hen die 'mooier', 'leuker', 'sportiever', 'grappiger' of 'populairder' zijn. Waardoor jij je minder mooi, leuk, sportief, grappig of populair voelt.
Eenzaamheid is niet iets wat alleen bejaarden overkomt. Het raakt jou en het raakt mij. Maar volgens mij kunnen we er samen wat aan doen. Let op dat je niemand buitensluit en niemand het gevoel geeft dat ze minder waard zijn. En ik hoop dat anderen jou nooit zullen buitensluiten, nooit het gevoel geven dat je er niet toe doet of dat je niet leuk genoeg bent. Dat jij je niet eenzaam hoeft te voelen.
 
Reageren of je hart luchten?
Heb je een (persoonlijke) vraag of zou je graag eens je hart luchten? Je mag ons bellen, maar je kunt ons ook mailen. Binnen enkele dagen zal een medewerker van onze afdeling Nazorg op je reageren. Het spreekt vanzelf, dat je bericht vertrouwelijk behandeld wordt.